Térdízületi kopás kezelése hialuronsavas injekcióval
Az ízületi fájdalom nemcsak a mozgást korlátozza, de az életminőséget is jelentősen rontja. Szerencsére ma már műtét nélkül is kezelhető a térdízületi kopás! A hialuronsavas injekció terápia tartósan és hatékonyan enyhíti a fájdalmat.

Az ízületi fájdalom nemcsak mozgást korlátozza, de az életminőséget is jelentősen rontja. Szerencsére ma már műtét nélkül is kezelhető a térdízületi kopás! A hialuronsavas injekció terápia tartósan és hatékonyan enyhíti a fájdalmat.

Az ízületi porckopás napjaink leggyakoribb ízületi betegsége, mely leggyakrabban a kéz-, csípő- és térdízületet, valamint a gerincoszlopot érinti. Az ízületi fájdalom bármely életkorban előfordulhat. Leggyakoribb kiváltó okai a túlzott terhelés és az ebből adódó sérülés, de a mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozásból adódó túlsúly és az idős kor is hozzájárul a kialakulásához. Fiatalabb korban általában valamilyen sérülés áll a hátterében, míg a középkorúaknál és időseknél az ízületek kopása (osteoarthritis) okozhatja, mely során a csontjaink felszínén elhelyezkedő porcréteg elvékonyodik, így a csontok összeérhetnek, ami erős fájdalommal jár.

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav az izmokban, csontokban és bőrben is megtalálható, nagy vízmegkötő képességgel rendelkező természetes anyag, mely feladata az ízületek kenése, a mozgás segítése.

Ha a fájdalmas ízület pihentetése, jegelése, fizioterápiás kezelése vagy a nem-szteroid gyulladáscsökkentők használata már nem elég, a hialuronsav injekció jelenthet megoldást.

A hialuronsav csökkenti az ízületi felszínek közötti súrlódást, lökéselnyelő tulajdonságával védi a szöveteket a sérülésektől. Nemcsak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású, de táplálja a porcsejteket is, ezzel pedig segít a porc további kopásának megakadályozásában. Kiváló terápiás készítmény a mozgékonyság és aktivitás megőrzésére, az ízületek rugalmasságának megtartására, a mozgás fájdalommentessé tételére.

Hogyan segít?

A hialuronsav injekció gyulladáscsökkentő hatása révén növeli a gyógyulás sebességét, valamint csökkenti a fájdalmat, a duzzanatot és az ismételt sérülések kialakulásának kockázatát.

Így alkalmazzuk

A hialuronsavas kezelés hatékony és gyors eljárás, amelynek során az ízületbe beadott injekció nem fájdalmasabb, mint bármely más injekció. Az eljárás időtartama rövid, s bár a kezelés helyén jelentkezhet enyhe feszülés, az pár órán belül megszűnik. Az injekciózás után a beteg önállóan is haza tud menni, a mindennapi tevékenységeit és a munkát is általában zavartalanul folytathatja, de pár napig még ajánlott kímélni az ízületet!

A kezelés ideje és adagolása a porckopás állapotától, a térdízület érintettségétől és a hialuronsav készítménytől függően változhat. A fájdalom enyhülését rendszerint 4-12 hét alatt érjük el, és a hatás több hónapig is fennállhat.

Fontos tudni, hogy a hialuronsavas kezelés nem mindenkinél működik egyformán és előrehaladott porckopás esetén szerényebb hatást fejt ki. Ugyanakkor a kezelés jelentős javulást hozhat az ízületi funkcióban és a fájdalomcsillapításban enyhe vagy közepes porckopás esetén. A kezelés szükség szerint ismételhető.

fotó: lookstudio on freepik