Osteoarthritis fájdalmat súlyosbító, kevésbé ismert okok
Az alváshiánytól az elégtelen folyadékfogyasztásig, íme néhány olyan ok, amikről talán nem is tudta, hogy súlyosbítják az osteoarthritis tüneteit.

Aki osteoarthritis-ben (artrózis) szenved, tudja, hogy még ha pontosan követi is az orvos utasításait, akkor is előfordul, hogy továbbra is küzdeni kell a fájdalommal. Ennek oka, hogy bizonyos egyszerű, mindennapi szokások is súlyosbíthatják az artrózis tüneteit.

Az artrózis elsődleges tünete az ízületek fájdalma, melynek oka, hogy az érintett területen a csontok végeit párnázó védőporc fokozatosan elhasználódik, elvékonyodik, így a csontok az idegvégződésekben gazdag ízületek szélét dörzsölhetik, ami az ízületi nyálkahártya gyulladásához vezet.

Az egészséges életmód – alacsony intenzitású, rendszeres testmozgás, egészséges étrend, egészséges testsúly megőrzése – segít az artrózis fájdalom kezelésében. Azonban vannak olyan kevésbé ismert tényezők, melyek kiválthatják a fájdalom fellángolását, vagy a már meglévőt súlyosbítják.

Alváshiány

A krónikus fájdalom nehezíti az alvást, míg az alváshiány súlyosbítja az ízületi porckopás tüneteit, mivel csökkenti a fájdalomtűrő képességet és a pszichés terhelhetőséget. Így nemcsak a fájdalmat, de a depresszió kockázatát is fokozza.

Pszichés állapot

A fájdalomtűrő képességet a pszichés állapot is befolyásolja. A porckopással járó fájdalmat súlyosbítja az önbizalom hiánya, míg akik elhiszik, hogy képesek a helyzettel megbirkózni, jobban tolerálják és kezelik azt.

Akik hajlamosak a fájdalmaikra összpontosítani, azon rágódni, erősebb fájdalmat és érzelmi stresszt élnek át, ami kihat a fizikai állapotukra is. A szorongás, a stressz és depresszió fokozzák a porckopással járó fájdalmat.

Izomgyengeség

Az ízületek körüli izomgyengeség súlyosbítja az artrózis fájdalmát. Az alacsony intenzitású, izomépítő edzés különösen fontos a betegek számára, ráadásul ezzel kalóriát is éget és fogy, ami szintén csökkenti a panaszokat.

Egyedül próbál megbirkózni vele

Az ízületi porckopásban szenvedők tudják, hogy a panaszokat enyhíti az egészséges életmód, de csak kevesen változtatnak. A hasonló problémával küzdőkkel való találkozás segít az egymás motiválásában, a szokások megváltoztatásában, és a rendszeres testmozgás rutinná tételében is!

Nem használ segédeszközöket

Artrózisnál általában több ízület is érintett. Ennek oka az, hogy a szervezet rendszerként működik, így ha az egyik ízületben probléma van, a közeli izmoknak és ízületeknek keményebben kell dolgozniuk, hogy kompenzáljanak. Ez a kompenzáció azonban fájdalmat vagy sérülést okozhat ezen az új területen is.

Ezért is fontos, hogy a lehető legtöbb eszközt használjuk az érintett ízületek tehermentesítésére. Nem kell szégyellni ezt a fajta plusz segítséget, különösen, ha minimálisra csökkenti a fájdalmat, és megkönnyíti a mindennapi feladatok elvégzését!

Elégtelen folyadékfogyasztás

A dehidratáció komoly problémát jelent artrózis esetén, ezért a folyadékbevitelre komolyan oda kell figyelni, különösen a nyári hónapokban! Az ízületi porc nagy részét víz alkotja, így az ízületek és izmok megfelelő működéséhez fontos, hogy megfelelően hidratált maradjon!

D-vitamin-hiány

Már mérsékelt szintű D-vitamin-hiány is fokozza a fájdalom érzékenységet! Az étrend-kiegészítők mellett a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztása, és a napsütés is segíti a D-vitamin felszívódását.

Lyme-kór

A fertőzött kullancs csípése által okozott gyulladásos betegség, a Lyme-kór jelentősen súlyosbíthatja az artrózis fájdalmat. A Lyme-kór tünetei közé tartozik egy vagy több ízület fájdalma, duzzanata, gyulladása, láz, fejfájás, levertség és az extrém fáradtság is. Ha felmerül kullancscsípés lehetősége, beszéljen orvosával!

Mi a teendő, ha a tünetei súlyosbodnak?

Amellett, hogy tisztában van a lehetséges kiváltó tényezőkkel, mielőbb forduljon orvoshoz a további problémák megelőzése érdekében!

A Reuma Debrecen magánrendelőben a gyógyszeres terápia és szükség esetén helyi injekció alkalmazása mellett lehetőség van az akut fájdalmak csillapítását azonnali fizioterápiás kezelésekkel is kiegészíteni. Előfordulhat az is, hogy a gyógyszeradag módosítására, vagy gyógyszerváltásra van szükség.

Nemcsak segítek meghatározni, hogy a fellángolás mivel áll összefüggésben, de fontosnak tartom a betegeim életminőségének javítását is, így a mozgás és táplálkozás terén is segítem az egészséges életmód felé történő váltást.