Nyakfájás – A civilizációs betegség
Nyakfájás - A civilizációs betegség
A nyakfájdalom minden ötödik embert érint, s az életkor előrehaladtával szinte elkerülhetetlen. Lehet csak helyi vagy a vállakra, karokra is kiterjedő, akut vagy hosszan elhúzódó, krónikus. Ha nem kezelik, akadályozza a mindennapi tevékenységeket és csökkenti életminőségét. 

Könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy a nyakunk milyen fontos munkát végez – egészen addig, amíg nyakfájdalmat nem tapasztalunk, vagy amíg a fejünket nehezen tudjuk mozgatni. Az átlagos emberi fej közel 5 kg., és a nyak felelős azért, hogy ezt a súlyt megtartsa, valamint a fejet a test többi részével egy vonalban tartsa. Idővel ez a munka megviseli a nyakat, különösen, ha folyamatosan megerőltetjük. A nyakfájdalom minden ötödik embert érint, kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával nő.

A nyakfájdalom a kiváltó októl függően akár évekig is eltarthat. Lehet közvetlenül csak helyi vagy más területekre, például a vállakra vagy a karokra is kiterjedő, akut (pár hétig tartó) vagy krónikus (három hónapnál tovább tartó). Ha nem kezelik, akadályozza a mindennapi tevékenységeket és csökkenti életminőségét.

Leggyakoribb okai

Öregedés – A természetes kopás a nyaki gerinc egyes részeinek elhasználódását, degenerálódását okozhatja. Az ízületi porckopás, meszesedés és a gerincferdülés is okozhatnak nyaki fájdalmat. Idővel a stressz és az ismétlődő mozgások fájdalmas porckorongsérvhez vagy idegbecsípődéshez vezethetnek.

Fizikai megterhelés – A nyakizmok túlterhelése, az ismétlődő vagy megerőltető tevékenységek során merevséghez és fájdalomhoz vezethet. A rossz testtartás, a gyenge hasizom és a túlsúly befolyásolhatja a gerinc vonalvezetését, és hozzájárulhat a nyaki fájdalomhoz. A hosszú ideig tartó számítógépes munka szintén a nyakfájás gyakori oka.

Mentális stressz – Ha stressz miatt megfeszíti a nyakizmait, az nyaki fájdalomhoz és merevséghez vezethet.

Sérülés – Károsíthatják az izmokat, szalagokat, porckorongokat, csigolyaízületeket, a gerincvelőben lévő ideggyököket, és nyaki fájdalmakhoz vezethetnek.

Kinövések – A daganatok, ciszták és a csontsarkantyúk nyomást gyakorolhatnak a nyak idegére, fájdalmat okozva.

Egyéb egészségügyi állapotok – A nyaki fájdalom olyan betegségek tünete lehet, mint az agyhártyagyulladás, reumás ízületi gyulladás, daganat.

Hogyan segítek a nyaki fájdalom kezelésében?

A kezelés célja a fájdalom enyhítése és a nyak mozgásának javítása. A kezelési tervet úgy alakítom ki, hogy az kifejezetten az Ön tüneteire irányuljon, így biztosítva az optimális eredményt minimális mellékhatások vagy kockázatok mellett.

Fájdalomcsillapító és izomlazító gyógyszerek, injekciók – A nem szteroid gyulladáscsökkentők enyhítik a nyaki fájdalmat és gyulladást, míg az izomlazítók segítik a nyaki izmok gyógyulását.

Szteroid injekciók – Az ideggyökerek közelében adott injekció csökkenti a gyulladást és enyhíti a fájdalmat.

Fizikoterápia – A nyaki trakció, a meleg- vagy hidegterápia és a masszázsterápia is segíthet.

Lézer – A lézer mesterségesen előállított, nagy energiasűrűségű fénysugár, mely a szövetekbe behatolva gyorsítja a sejtek regenerációját, a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását, így a gyógyulási idő lerövidül.

Ultrahang – Az ultrahang egy mechanikus rezgés, mely rezgést a kezelt szövetek is átveszik, ezáltal felmelegednek. A meleg hatására gyorsul az adott terület vér- és nyirokkeringése, a feszes izmok és kötőszövetek ellazulnak, csökken a fájdalom és a gyulladás. Ultrahang kezeléssel hatékonyan juttatható gyógyszer a bőrön keresztül a kezelt területre.

Mikor keressen fel nyakfájásával?

Ha fájdalmai zavarják a munkában vagy a napi tevékenységekben, mielőbb keressen fel! Ne feledje, bár ritkán, de a nyakfájás orvosi vészhelyzet jele lehet.

Megelőzés

A nyakfájdalom megelőzésére is van lehetőség. A jó fizikai állapot és a megfelelő testtartás rendszeres testmozgással erősíthető meg. Ülő munka esetén tartson rendszeres szünetet, és ne feledje, hogy fontos a napi testmozgás! A speciális nyaktámaszt biztosító párna használata is segíthet a megelőzésben.

Fontos

A nyaki gerinc degenerációja az életkor előrehaladtával szinte elkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy elkerülhetetlenül szenvednie kell a krónikus fájdalomtól, vagy jelentős fizikai korlátozásokkal kellene szembenéznie.

Keressen bizalommal, hogy átfogó értékelést kapjon! Minél hamarabb kezdjük meg a kezelést, annál inkább minimalizálhatjuk a fájdalmát és őrizheti meg nyakának és gerincének funkcióját!