Mi segíthet teniszkönyök esetén?
A teniszkönyök gyakori, a könyök alatti ínből az alkarba sugárzó fájdalom. Jó hír, hogy különféle terápiás kezelések állnak rendelkezésre a kínzó fájdalom enyhítésére.

A teniszkönyök gyakori, a könyök alatti ínből az alkarba sugárzó fájdalom. Jó hír, hogy különféle terápiás kezelések állnak rendelkezésre a kínzó fájdalom enyhítésére.

A teniszkönyök leggyakoribb okai

A fájdalom kiváltó oka általában az alkar izmainak túlzott igénybevétele. Ilyen eset lehet például a fokozott fizikai aktivitás (pl. teniszezés), vagy monoton, a  kezet igénybe vevő munka (pl. számítógépes egérhasználat), de  házimunka vagy bizonyos hangszereken való játszás is okozhatja.

Tünetei

Legtöbb esetben a fájdalom csak a domináns karban jelentkezik, de előfordulhat, egyszerre mindkét kart érinti. Leggyakoribb tünetei:

  • Az alkar feszülése, izomfájdalma
  • Gyengeségérzet a karban
  • A könyök külső, csontos kiemelkedésénél jelentkező, fokozatosan erősödő fájdalom
  • Erősödő fájdalom bizonyos tevékenységek esetén (pl. kézfogás, üvegnyitás, fogmosás)
  • A csukló, kéz vagy ujjak hátrafeszítésekor jelentkező fájdalom
  • A könyök izmainak fájdalma

Kezelése

A teniszkönyök kezelése nagyrészt a gyulladás és a fájdalom enyhítésére irányul. Enyhébb esetben az egyszerű pihentetés, jegelés és a fájdalomcsillapítók használata is hatékony lehet. Ha a fájdalom mindezek ellenére pár napon belül nem enyhül, a csonthártyagyulladás megelőzése és a gyógyulási idő lerövidítése érdekében keressen fel egy szakorvost!

Fizikoterápiás kezelések teniszkönyökre – A kortizol tartalmú gyógyszerek vagy azonnali fájdalomcsillapítást nyújtó injekció mellett a fizikoterápiás kezelés gyorsan és hatékonyan enyhíti a tüneteket, előzi meg a súlyos szövődmények kialakulását.

Lézerterápia – A lézerterápia nemcsak az erős fájdalmak csökkenti, de segíti a beteg sejtek eredeti funkciójának helyreállítását is. Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, regeneráló, sebgyógyító hatású, mely a sejtek közötti felgyülemlett folyadék mennyiségét is csökkenti.

Ultrahangos kezelés – Az ultrahangos kezelés mikromasszázs hatása fokozza a véráramlást, melegíti, lazítja az érintett területet, így kitűnő fájdalomcsillapító és izomrelaxáló. A kezelt terület oxigénellátásának növelésével javítja a gyógyulási folyamatokat.

A teniszkönyök gyógyulási ideje változó, általában legalább 6 hónapot vesz igénybe. A gyógyulási idő függ   az életkortól, az állapot súlyosságától, és attól, hogy a beteg megfelelően betartja-e a kezelőorvos előírásait.

Ne hagyja, hogy a teniszkönyök tünetei korlátozzák az életét!  Forduljon hozzám bizalommal, segítek Önnek megszabadulni a fájdalomtól és visszanyerni a szabad mozgás örömét!

Fotó:  Racool_studio on Freepik

Forrás: sportklinik.de