Hogyan küzdje le az ízületi fájdalmakat az ünnepek alatt?
Az ünnepeknek az év örömteli időszakának kellene lennie, de a nyirkos, hideg téli időjárás számos okból korlátozza a mozgást, kedvezőtlenül hat az ízületi problémákra, a szokásosnál több fájdalmat okozva a kopásos és gyulladásos ízületi betegségben szenvedőknél. Az ünnepi készülődés, az ezzel járó stressz és a karácsonyi ételek is súlyosbíthatják az ízületi fájdalmakat. Íme néhány tipp, amelyek segítenek […]

Az ünnepeknek az év örömteli időszakának kellene lennie, de a nyirkos, hideg téli időjárás számos okból korlátozza a mozgást, kedvezőtlenül hat az ízületi problémákra, a szokásosnál több fájdalmat okozva a kopásos és gyulladásos ízületi betegségben szenvedőknél. Az ünnepi készülődés, az ezzel járó stressz és a karácsonyi ételek is súlyosbíthatják az ízületi fájdalmakat. Íme néhány tipp, amelyek segítenek túlélni az ünnepeket:

Maradjon aktív!

Az ízületi fájdalomtól szenvedők sokan – tévesen – a téli időszakban kímélik magukat, pedig az ízületeknek szükségük van a mozgásra! Már napi egy séta is segíthet a fájdalom enyhítésében!

Hidratáljon!

Az ízületi porcokat nem a vérerek, hanem az ízületi folyadék látja el a szükséges tápanyagokkal. A kellő hidratálás biztosítja az ízületeknek azt a párnázottságot, amely a fájdalmak csökkentéséhez szükséges. Igyon sok vizet, gyömbérteát, melyek élénkítik a vérkeringést, csillapítják a fájdalmat, enyhíti az izmok feszülését, rugalmasabbá teszik a merev ízületeket.

Tartsa melegen!

Az ízületek aktív állapotban tartásához fontos azok melegen tartása. Öltözzön lazán, rétegesen és kerülj a szoros ruhadarabokat! Fontolja meg fűtőpárnák vagy fűtött takarók használatát, hogy izmai vérrel telve és ellazulva maradjanak, és ízületei könnyen mozoghassanak.

Figyeljen arra, mit eszik!

Bizonyos ételek és italok olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gyulladást okoznak az ízületekben. A sajtoknak, a belsőségeknek, az alkoholnak is magas a purin tartalma, ami köszvényt, az ízületek súlyos gyulladását okozza.

Legyen körültekintő azzal kapcsolatban, hogy mit eszik, és ügyeljen arra, hogy továbbra is sok friss gyümölcsöt és zöldséget, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát fogyasszon! A túlsúly jelentősen növeli az ízületek terhelését és a fájdalmát.

Vegye be a gyógyszereit!

Az ünnepi nyüzsgésben sokan elfelejtik időben bevenni a  gyógyszereiket. Ez súlyosbíthatja a fájdalmat. Annak érdekében, hogy ne hagyjon ki egy adagot sem, állítson be emlékeztetőt a telefonján. Ne feledje magával vinni a vendégségbe sem! 

Vitaminok

Fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzen, hogy szervezete megkapja a számára szükséges tápanyagokat. Ha azonban extra fájdalmat érez, érdemes étrendjét további vitaminokkal kiegészíteni. 

Omega3 zsírsavak – Olyan élelmiszerekben találhatók, mint a hal vagy a diófélék. Segítenek korlátozni ama fehérjék termelését, amelyek súlyosbíthatják az ízületi gyulladást.

C-vitamin – A C-vitamin erősíti az immunrendszert és részt vesz a gyulladások elleni küzdelemben azzal, hogy segít a kollagén szintézisében. 

Magnézium – Sokféle diófélékben megtalálható, a magnézium erősíti a csontokat, segíti az ideg- és izomműködést, ami segít megőrizni a porcok egészségét, ezáltal enyhíti az ízületi fájdalmat, gyulladást és ízületi gyulladást.

D-vitamin – A D-vitamin hiány fokozza az ízületi gyulladás tüneteit és növeli a csontritkulás kockázatát is. 

Pihenjen! 

A fáradt ízületek és izmok pihentetése elengedhetetlen az ünnepek túléléséhez. Hallgasson a testére! Ha kimerültnek érzi magát, mindenképpen tartson egy kis szünetet. Emellett aludjon eleget. A nem megfelelő mennyiségű alvás gyulladást válthat ki a szervezetben, ami súlyosbíthatja az ízületi gyulladást. Pihenjen, lazítson, és ha szükséges, szánjon egy kis időt a gyógyulásra.

Az ünnepek az év vidám és örömteli időszaka legyen, ne hagyja, hogy az ízületi fájdalmak elrontsák azt. Ha a szokásosnál is komolyabb ízületi fájdalomra panaszkodik, feltétlenül forduljon szakorvoshoz!