Gerincsérv esetén kerülendő tevékenységek
A gerincsérv gyakran korlátozza a mindennapi tevékenységek fájdalommentes elvégzését. Ahhoz, hogy hatékonyan kezelhesse állapotát, és csökkentse a fájdalmát, jó tudni, melyek azok a mindennapi tevékenységek, amiket kerülnie kell.

A gerincsérv – más néven porckorongsérv – fájdalma a hát alsó részén az enyhe fájdalomtól a lábába sugárzó, sokkszerű fájdalomig terjedhet. Ha az állapot nem súlyos, a porckorongsérv tünetei néhány héten belül fokozatosan enyhülhetnek, ám az állapottal való együttélés addig is kihívást jelenthet, mivel gyakran korlátozza a mindennapi tevékenységek fájdalommentes elvégzését. Ahhoz, hogy hatékonyan kezelhesse állapotát, és csökkentse a fájdalmát, jó tudni, melyek azok a mindennapi tevékenységek, amiket kerülnie kell.

Emelés, hajolás

A hajolgatás (pl. mosás, kisállat etetés, kertészkedés) és emelés is megterheli a hát alsó részét, és súlyosbíthatja az állapotát. Ha lehetséges, kérjen meg egy barátot vagy családtagot, hogy segítsen elvégezni ezeket a feladatokat, amíg jobban nem érzi magát. Ha mindenképp fel kell emelnie valamit, ne derékból, hanem combból tegye azt, hajolás helyett pedig guggoljon!

Hosszan tartó ülés

A hosszabb ideig tartó ülés nagyobb terhelést jelent a porckorongokra, különösen, ha előre dőlve ül. Ha az ülés elkerülhetetlen, figyeljen az alábbiakra:

– Üljön egyenesen, a vállát a szék felé hátrahajtva.

– A combokat tartsa nagyjából vízszintesen a padlóval, a csípője ne legyen lejjebb, mint a térdei.

– Puha kanapé helyett válasszon szilárd, jó háttámlával rendelkező széket és használjon egy kispárnát vagy egy feltekert törölközőt, hogy megtámassza a derekát.

– Állítson be emlékeztetőt a telefonján, hogy szünetet tartson, felálljon és kinyújtózzon.

Csavaró mozdulatok

A törzs csavarása megterhelheti a gerincet, és súlyosbíthatja a porckorongsérvet. Legyen körültekintő, amikor be- és kiszáll egy autóból, és használja az egész testét a forgáshoz, ne csak a derekát! A porszívózással és felmosással járó ismétlődő mozdulatok is könnyen túl nagy terhelést jelenthetnek a gerinc érintett részére.

Rossz testtartás

A görnyedt vagy rossz testtartás további terhelést jelenthet a porckorongokra. Koncentráljon a gerinc egyenesen tartására, és szükség esetén fontolja meg hátmerevítő használatát.

Megerőltető gyakorlatok

Bár a mozgás javasolt, az olyan gyakorlatok, mint a futás vagy az ugrás, terhelik a gerincét, és súlyosbítják a porckorongsérv tüneteit. Fontolja meg az olyan alacsony terhelésű gyakorlatokat, mint az úszás, a gyaloglás vagy a kerékpározás, amelyek kíméletesebbek a hátához.

Ehelyett próbálkozzon olyan alacsony terhelésű aerob testmozgással, mint az úszás, vízi torna vagy a séta. Az az ilyen típusú edzések azért jók, mert erősítik a gerincet tartó izmokat, leveszik a terhelést a gerincről és a porckorongokról, növelik a vér és az oxigén áramlását, ami javíthatja a gyógyulást és csökkentheti a fájdalmat.

Magas sarkú cipő viselése

A magas sarkú cipő viselése megváltoztathatja a testtartást, ami fokozott nyomást gyakorolhat a gerincre. Válasszon jó boltív alátámasztással és alacsonyabb sarokkal rendelkező cipőt a természetesebb tartás érdekében.

Dohányzás

A dohányzás hozzájárulhat a degeneratív porckorongbetegséghez, és ronthatja a porckorongsérv tüneteit. A dohányzásról való leszokás javíthatja a gerinc általános egészségét.

A porckorongsérvvel való együttélés megköveteli a napi rutin módosítását a gerinc védelme és a fájdalom minimalizálása érdekében. Azzal, hogy elkerüli ezeket a mindennapi tevékenységeket és egészségesebb szokásokat vesz fel, jelentős lépéseket tehet az állapota hatékony kezelése felé.

Ha porckorongsérvre gyanakszik, keressen bizalommal a gyors diagnózis érdekében! Reumatológusként nagy tapasztalattal rendelkezem az állapot gyógyításában, személyre szabott tanácsokat és az Ön egyedi igényeire szabott kezelési lehetőségeket kínálok. Megfelelő ellátással a porckorongsérv ellenére is kényelmesebb és teljesebb életet élhet!