Csontritkulás okozta fájdalom: Hogyan segít a reumatológus?
A csontritkulás és a vele járó fájdalom kezelése folyamatos gondozást igénylő állapot, ahol fontos feladat a megfelelő kezelés kiválasztása és az életminőség javítása.

A csontritkulás (oszteoporózis) olyan krónikus betegség, amely a csontok gyengüléséhez és törékenységéhez vezethet és súlyos fájdalommal járhat. A csontritkulás és a vele járó fájdalom kezelése folyamatos gondozást igénylő állapot.

Csontritkulás és fájdalom – Mi a kapcsolat?

A csontritkulás néma betegség, mivel a legtöbb esetben a csontvesztés mindenféle tünet nélkül zajlik. Azonban mikor a betegség előrehaladottá válik, csonttöréshez vezethet, amelyek fájdalommal járó állapotok. Ilyenkor a legegyszerűbb, veszélytelennek tűnő mozdulat – pl. egy szatyor felemelése, a derék elfordítása az autóból való kiszálláshoz, lépcsőn vagy szőnyegben történő megbotlás – is okozhat komoly fájdalmat vagy törést, mely gyógyulása akár hónapokat is igénybe vehet. Noha a gyógyulási folyamattal a fájdalomnak is múlnia kell, a csontritkulás okozta fájdalom krónikussá is válhat.

Hogyan segít a reumatológus?

Az első lépés a megfelelő diagnózis és a csontritkulás súlyosságának meghatározása. Amikor egy páciens csontritkulással fordul hozzám, fontos feladat a fájdalom kezelése és a csontritkulás progressziójának megállítása.

Fájdalomcsillapítás

Míg a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók (pl. paracetamol, ibuprofen) alkalmazása a legtöbb ember számára biztonságos, idővel gyomorirritációt, vérzést vagy máj- és veseproblémákat is okozhatnak!

A helyileg alkalmazott, rövid hatású szteroid injekció kezelés néhány órán belül hat és hosszan tart a hatása. Nagyon hatékony fájdalom- és gyulladáscsökkentő módszer, amely célzott beadása miatt gyorsan fejti ki a hatását.

Fizikoterápia

A fájdalom csillapítására az alábbi technikák is hatékonyak lehetnek:

Meleg és jég – A meleg és a hideg egyaránt hatékony lehet a csontritkulás okozta fájdalom kezelésében. Meleg zuhannyal vagy meleg pakolással enyhítheti az izmok merevségét, míg a hideg érzéstelenítheti a fájdalmas területet. A hideg emellett csökkentheti a duzzanatot és gyulladást is.

Fizikoterápia – A csontritkulással járó fájdalom megnehezíti, hogy fizikailag aktív legyen, ugyanakkor az inaktivitás tovább ront a fájdalmon. A fizikoterápia ezen segít.

Fűző – A hátfűző enyhítheti a csigolyatörés okozta fájdalmat, emellett lehetővé teszi a mozgást, amíg a törés gyógyul. Ha azonban túl sokáig támaszkodik a fűző nyújtotta segítségre, azzal gyengíti a hát izmait. Ezért fontos, hogy fűző használata esetén azonnal kezdje e la hát izmainak edzését, ha az orvosa szerint az már biztonsággal végezhető!

Életmód és prevenció

A csontritkulás kockázatának csökkentésében az olyan életmódbeli változtatások, mint az egészséges étkezés, a dohányzás elkerülése és a rendszeres testmozgás sokat segítenek.

A lélek terápiája

Mivel a test és lélek szorosan összefüggenek, bizonyos pszichológiai technikák, mint pl. a relaxációs tréning, biofeedback segíthetnek a krónikus fájdalom elviselésében. Ugyancsak hasznos a pszichoterápia, ha a krónikus fájdalom érzelmi stresszhez és depresszióhoz vezet.

Záró gondolatok

A csontritkulás okozta fájdalom komoly probléma, de célom, hogy reumatológus szakértelmemmel és a modern kezelési lehetőségek felhasználásával segítsem a betegek kényelmét és jobb életminőségét. Ha csontritkulásban szenved, vagy fájdalmat érez csontjaiban, forduljon hozzám bizalommal! Segítek az Önnek megfelelő kezelés kiválasztásában és az életminősége javításában, hogy minél aktívabb és boldog életet élhessen!

 

photo: stefamerpik on freepik