12 hétköznapi dolog, ami árt az ízületeknek 
Gondolta volna, hogy az alváshiány, a túlzott telefonhasználat vagy a dohányzás is növeli az ízületi problémák kockázatát? Íme azok a leggyakoribb, hétköznapi dologok, amelyekkel valószínűleg Ön is árt az ízületeinek. 

Az ízületek folyamatos terhelését igénylő tevékenységek, mint a nehéz fizikai munka, vagy bizonyos sportok mellett azonban számos olyan mindennapi szokás is van, melyek növelik az ízületi problémák kockázatát. Íme a 12 leggyakoribb dolog, amivel Ön is árt az ízületeinek. 

Túlsúly

A csontokat összekötő ízületek érzékenyek a terhelésre. Minden egyes testsúlykilogramm közel két kilónyi terhelést jelent a térdeknek. Emellett a hátat, a csípőt és a lábfejet is fokozottan terheli. Ez hosszú távon idő előtti elhasználódást, olyan kopást és károsodást okoz, amely fájdalmassá teheti az életet. Emellett a túlsúly fokozza a gyulladásos folyamatok kialakulását is a szervezetben, ami akár már fiatal korban is az ízületek merevségével, fájdalmával járhat. 

Túlzott mobiltelefon használat

Az „SMS-hüvelykujj” valós probléma, mely oka, hogy a gyakori telefonnyomkodással járó görbe hüvelykujj tartás irritálja és megerőlteti annak inait. A telefon állandó nézegetése a nyaknak és a vállnak is árt. Minden egyes centiméter, amivel a fejünk előrehajol, fokozza az ízületi terhelést. Ha például annyira lehajtjuk a fejünket, hogy az állunk a mellkasunkhoz ér, azzal a nyakunkat ért terhelés a fejünk súlyának ötszörösével egyezik meg!

Magas sarkú cipő

Bár gyönyörűen kiemeli a láb formáját, minél magasabb a cipő sarka, annál inkább előre billen a testsúly, így a combizmoknak keményebben kell dolgozniuk, hogy egyenesen tartsák a térdet. Ráadásul a magas sarkú cipő csavaró erőhatást is jelent a térdekre, így rendszeres viselésük növeli a kopásos eredetű ízületi fájdalom, az osteoarthritis kockázatát. 

Nehéz táska

Legyen szó kézitáskáról, hátizsákról vagy oldaltáskáról, ha túlpakoljuk, az nyak- és vállfájdalmat okozhat. A féloldalas terhelés megváltoztatja az egyensúlyt és a járást, túlfeszíti az izmokat és fárasztja az ízületeket. Mindennapos ismétlődés mellett a test  előbb-utóbb tiltakozni fog. 

Nem a megfelelő izmok használata

Ha túl nagy terhelésnek tesszük ki a kisebb izmokat, annak az ízületek fizetik meg az árát. Egy nehéz ajtót az ujjak helyett a vállakkal érdemes tolni. Amikor pedig a padlóról kell felemelni valami nehezebbet, ajánlott azt inkább guggolásból, az erős lábizmok segítségével végezni. Ha kézben cipelünk valamit, az ujjak terhelése helyett a tenyérhez közelebb helyezzük a súlyt. 

Hason alvás

Horkolás ellen segíthet, de a test többi részének kevésbé használ. A hason fekvés hátrahajtott pozícióba kényszeríti a fejet, ami nyomást fejt ki a gerincre. Emellett hason a fej hosszabb ideig az egyik oldalra néz, ami nyomást gyakorol bizonyos ízületekre és izmokra.

Nyújtás kihagyása

A rendszeres nyújtás erősíti az izmokat és az ínakat, fokozza a rugalmasságukat. Ezáltal az ízületek könnyebben mozognak, és a körülöttük lévő izmok is jobban működnek. Az egészséges és stabil ízületekhez fontos a reggeli nyújtózás és az edzés utáni nyújtás is. 

Erősítés kihagyása

40 éves kor után a csontok fokozatosan elvékonyodnak és törékenyebbé válnak. Az erőnléti edzéssel történő izomépítés azonban lassítja a folyamatot, sőt még a csontképződést is elősegítheti. Így nemcsak az izmainkat, hanem a csontokat is erősítjük. Ezek együttesen stabilizálják az ízületeket, és csökkentik a sérülések kockázatát.

Dohányzás

Újabb érv a leszokás mellett. A nikotin csökkenti a csontok és a porckorongok vérellátását, gátolja a csontokat építő kalcium felszívódását, valamint ösztrogént bont le, mely hormon mindkét nemnél egyaránt szükséges a csontok egészségéhez. Ráadásul a csontképződést is akadályozza, mindez pedig gyengíti az ízületeket. 

Alváshiány

Hogyan hat az alváshiány az ízületekre? Gyulladást vált ki a szervezetedben, ami idővel ízületi problémákhoz vezethet, illetve fokozza a már meglévő ízületi fájdalmakat. Kell ennél több indok, hogy odafigyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra? 

Görnyedt tartás

A testünk akkor van a legjobb formában, ha együttműködünk vele, nem pedig ellene dolgozunk. Ezért számít a testtartás. Amikor görnyedve ülünk, az nagyobb terhelést jelent az izmoknak és az ízületeknek. Olyan ez, mintha mindig a féket nyomnánk az autóban, amikor elég lenne a gázpedálról levenni a lábunkat. Tehát: legyen egyenes a hát, hátrahúzva és leengedve a váll!

A fájdalom figyelmen kívül hagyása

Gondolhatjuk, hogy edzés közben belefér némi fájdalom, hiszen “a szépségért szenvedni kell”.  Tény, hogy némi izomfájdalom nem feltétlenül jelent bajt, ám ha az napokig tart, vagy ha az izmok megduzzadnak, vagy annyira fájnak, hogy mozgatni vagy hozzányúlni sem lehet, az nem normális! Ha a fájdalom nem múlik, forduljon orvoshoz!