10 tipp a téli ízületi fájdalom enyhítésére
A téli hideg komoly ízületi fájdalmat okozhat, melyet az ünnepi készülődéssel járó stressz és a karácsonyi ételek tovább súlyosbíthatnak.

A téli hideg még azoknál a a kopásos és gyulladásos ízületi betegségben szenvedőknél is komoly fájdalmat idézhet elő, akik az év többi napján sikeresen tudják kezelni problémájukat. Az ünnepi készülődéssel járó stressz és a karácsonyi ételek is súlyosbíthatják az ízületi fájdalmakat. Az alábbi tippek segíthetnek a hideg időjárással fellépő ízületi fájdalmak enyhítésében.

Öltözzön melegen!

Ha hideg van odakint, tartsa melegen fájó kezeit kesztyűvel, valamint viseljen extra réteget (harisnya, leggings) a térdén és lábszárán! A réteges öltözködés nem csak melegen tartja fájó ízületeit, de segít abban, hogy a napközben esetlegesen fellépő hőmérsékletváltozást komfortosan viselje.

 Hidratáljon!

 A kellő hidratálás biztosítja az ízületeknek azt a párnázottságot, amely a fájdalmak csökkentéséhez szükséges. Igyon sok vizet, gyömbérteát, melyek élénkítik a vérkeringést, csillapítják a fájdalmat, enyhíti az izmok feszülését, rugalmasabbá teszik a merev ízületeket.

Figyeljen a testsúlyára!

A rendszeres testmozgás segít elérni és megőrizni az ideális testsúlyt, csökkenteni az ízületekre nehezedő terhelést, az ízületi fájdalmakat.  

Beltéri testmozgás

Az ízületi gyulladásban szenvedők számára is fontos, hogy aktívak maradjanak. Minél többet mozog, annál inkább javul a fizikai állapota! A nyirkos, hideg kültéri edzés helyett válassza a beltéri testmozgást!

Meleg víz

A melegvizes medencében úszás nem csak nagyszerű testmozgás, de az ízületeket is nyugtatja. Figyeljen azonban arra, hogy úszás után ne menjen ki rögtön a hidegbe! Hagyja, hogy a testhőmérséklete kicsit normalizálódjon.

Vitaminok

D-vitamin – Az alacsony D-vitamin szint szerepet játszhat abban, mennyire lesz érzékeny a fájdalomra. Az alacsony D-vitamin szint emellett fokozza az ízületi gyulladás tüneteit és növeli a csontritkulás kockázatát is. Mivel télen kevesebb napfényhez és természetes D-vitaminhoz jut, beszéljen orvosával a megfelelő étrend-kiegészítő használatáról! 

C-vitamin – A C-vitamin erősíti az immunrendszert és részt vesz a gyulladások elleni küzdelemben azzal, hogy segít a kollagén szintézisében.

Omega3 zsírsavak – Az Omega-3 zsírsavak bizonyítottan szerepet játszanak a gyulladások csökkentésében. Arthritis betegek számára 2.6 gramm halolaj kapszula ajánlott, naponta kétszer. Tudassa orvosával, ha halolajat szed, mivel az növelheti a véraláfutás és vérzés kockázatát!

Fő a biztonság!

Amikor az időjárás jegesre fordul, különösen fontos, hogy védje ízületeit a további károsodásoktól. Ha kimozdul otthonról, olyan cipőt húzzon, mely szilárd támaszt nyújt, és kerülje a csúszós felületeket!

Fájdalomcsillapítás

Ha az időjárás hatására erősödik az ízületi fájdalma, használjon vénymentes, nem szteroid gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót! A mellékhatások kerülése érdekében a legalacsonyabb dózist használja, és mindig kérdezze meg kezelőorvosát arról, hogy az Ön számára megfelelően biztonságos-e ezek alkalmazása.

Masszázs

Bizonyított, hogy a rendszeres masszázs csökkenti az ízületek és az azokat körülvevő izmok fájdalmát. 

Figyeljen arra, mit eszik!

Fontos tudni, hogy a sajtoknak, a belsőségeknek, az alkoholnak is magas a purin tartalma, ami köszvényt, az ízületek súlyos gyulladását okozza. Fogyasszon sok friss gyümölcsöt és zöldséget, sovány fehérjét és teljes kiőrlésű gabonát!

Hallgasson a testére! Ha kimerültnek érzi magát, tartson egy kis szünetet, pihenjen, és aludjon eleget. Az alváshiány gyulladást válthat ki a szervezetben, ami súlyosbíthatja a már meglévő panaszait. Ha a szokásosnál is komolyabb ízületi fájdalomra panaszkodik, feltétlenül forduljon szakorvoshoz!

 

foto: freepik.com