Kattog a térde? Artrózis jele is lehet!
Ne hagyja figyelmen kívül a térdkattogást, recsegést, különösen, ha már elmúlt 50 éves! A térd kattogása, recsegése abban az esetben is komoly problémára utalhat, ha még nem társul mellé fájdalom!

Ne hagyja figyelmen kívül a térdkattogást, recsegést, különösen, ha már elmúlt 50 éves! A térd kattogása, recsegése abban az esetben is komoly problémára utalhat, ha még nem társul mellé fájdalom!

Bár sokan még mindig úgy hiszik, a térd kattogása, recsegése normális és ártalmatlan folyamat, amellyel nem kell foglalkozni amíg nem társul mellé fájdalom vagy a térd dagadása, kutatások szerint a térdízületekben jelentkező recsegő, pattogó hangok és az artrózis (más néven porckopás) fokozott kockázata között komoly összefüggés van. Ha még nem is tapasztal térd- vagy ízületi fájdalmat, a térd kattogása esetén akkor is nagy a valószínűsége annak, hogy idővel kialakul a betegség.  Ha rendszeresen recseg-ropog, kattog a térde, érdemes szakemberhez fordulnia, mert már valószínűleg elindult a porckopás!

Mi okozza a térd artrózisát?

Az ízületi porc kemény, gumiszerű szövet a csontok végén, amely lehetővé teszi a hajlítást és a mozgást, elnyeli a térdére nehezedő nyomás okozta ütéseket. Az idő múlásával ezek a porcok elveszítik a rugalmasságukat, elhasználódnak és elkopnak, így a csontok egymáshoz dörzsölődnek, ami fájdalmat okoz mozgáskor. Jellemző rá az is, hogy felkelést követően az első lépések fájnak jobban, majd az ízület bejáratódik, és a kellemetlenség enyhül. Ha recseg, kattog a térde, emellett fájdalom és merevség is jelentkezik, porckopás állhat a háttérben. A betegség előrehaladott állapotában még nyugalmi állapotban is folyamatos a fájdalom.

 A porckopás nagyon gyakori betegség. Az emberek körülbelül 46%-ánál alakul ki élete során, s nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál. A legtöbb esetben 40 éves kor után jelentkezik, de sérülés vagy genetika miatt korábban is kialakulhat. A térdízületi porc károsodása fokozott:

  • Túlsúly esetén. Ha a testtömegindex (BMI) 30 vagy annál magasabb, hétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki térdízületi kopás!
  • Az életkor előrehaladtával
  • Térdsérülés következtében
  • Ha munka vagy sportolás közben túlterheli a térdét
  • Ha örökölte a térd osteoartrózisára való hajlamot

Mit tegyen térdpanasz esetén?

Ne várja meg a súlyos tüneteket, hanem mielőbb forduljon orvoshoz! A tüneteket nagymértékben enyhíti a kezeléssel együtt történő életmódváltás, azaz a normál testsúly fenntartása, a fizikai aktivitás és az ízületi stressz kerülése, valamint a megfelelő folyadékbevitel.  Bár ma még nincs gyógymód az artrózisra, a fájdalmas tünetek kezelhetők. Forduljon hozzám bizalommal!