Így kerülhető el a hátfájás hosszabb utazás során
A hosszú utazás gyakran jelent kihívást azoknak, akik hátfájással küzdenek. Szerencsére némi odafigyeléssel  utazás alatt is csökkenthető és elkerülhető a fájdalom, valamint az azzal jelentkező kellemetlenségek. 

A hosszú utazás gyakran jelent kihívást azoknak, akik nyak- vagy gerincfájdalommal küzdenek. A huzamosabb ideig tartó egyhelyben ülés tovább terheli a már fájdalmas területeket. Szerencsére némi odafigyeléssel utazás alatt is csökkenthető és elkerülhető a fájdalom, valamint az azzal jelentkező kellemetlenségek.

Szakaszosan emelje a bőröndöt!

Ne emelje a nehéz bőröndöt hirtelen mozdulattal, hanem inkább bontsa több szakaszra a folyamatot! Először emelje azt az ülés tetejére, majd onnan a poggyásztartóba. Ha csomagtartóba emel, használjon széket vagy fellépőt az emeléshez.

Lábból emeljen!

Hajlítsa be a térdeit, és inkább a láb izmait használja az emeléshez, amivel csökkentheti a hát terhelését. Ne csavarja a derekát emelés közben, inkább forduljon a lábaival. Az emelés során tartsa a nehéz tárgyat minél közelebb a testéhez, hogy ne terhelje túl a hátát.

Oszlassa el a súlyt egyenletesen mindkét oldalán!

A hátizsák egyenletesebben terheli a gerincet, így ha lehet, inkább ezt válassza oldaltáska helyett! Ha mégis az oldaltáska mellett dönt, váltogassa azt a vállain, hogy elkerülje az egyoldalú terhelést!

Vigyen magával deréktámaszt!

Egy derékpárna segítségével kényelmesebbé teheti az utazást. Ez megfelelő tartást biztosít és tehermentesíti a gerincet. Egyszerű megoldásként a hengerré göngyölt pulóverrel vagy dzsekivel is pótolható. Ne feledkezzen meg a nyak kényelméről sem! Használjon felfújható utazó nyakpárnát, amely enyhíti a nyakfájdalmat és megfelelő fejtámaszt nyújt az ülő helyzetben történő alvás során.

A megfelelő lábtartás is fontos!

A derék optimális támogatásához szükség van a talpak alátámasztására is. Ülés közben a talpak szilárd felületen történő elhelyezése csökkenti a derékra nehezedő stresszt. Ha az ülés magasnak bizonyul, használjon lábtartót vagy bármilyen más megfelelő támaszt, hogy a térdét derékszögben tartsa. Vezetés közben kevésbé terheli a derekat, ha mindkét lába a padlón pihen, ezért érdemes a tempomatot használni.

Ügyeljen arra, hogy mit és hogyan pakol!

Válasszon könnyű, görgős bőröndöt, és abba is csak a legszükségesebb holmikat pakolja! Ez csökkenti a terhelést és megkönnyíti az utazást.

 Figyeljen a testtartására!

Győződjön meg arról, hogy hátát megfelelően támasztja az ülésnek, és fejtámasza a feje közepén helyezkedik el. Ügyeljen rá, hogy vállai egyenesek legyenek, és ne görbüljön előre! Lábait helyezze kényelmesen a padlóra vagy lábtartóra, és ha vezet, állítsa be az ülést és a kormányt úgy, hogy az út során kényelmesen érezze magát.

Nyújtóztassa a lábait, csípőjét!

A hosszú ideig egyhelyben ülés a hát izmait elmerevíti, ezért 20-30 percenként álljon fel, nyújtózzon és mozgassa meg törzsizmait! A mozgás serkenti a vérkeringést, segít megelőzni a lágy szövetek merevségét és fájdalmát. Már 10 másodperc nyújtózkodás is jobb, mint a teljesen mozdulatlanság. Ráadásul a mozgás megakadályozza a vérrögök képződését (trombózis), ami az egyik legveszélyesebb kockázati tényező hosszú utazások során.

Gyors fájdalomcsillapítás útközben

Hirtelen jelentkező fájdalom esetén, a leggyorsabb enyhülést a jeges borogatás vagy a váltakozó hideg-meleg kezelés ad. Patikákban és nagyobb drogériákban elérhetők az eldobható hűtő és melegítő tasakok vagy tapaszok is, melyek felbontást követően órákon keresztül enyhülést nyújtanak. Hosszú utakra jó szolgálatot tehetnek a fájdalomcsillapító tapaszok is. Fontos azonban, hogy ne használjunk túl sok meleget, mert az duzzadáshoz vezethet. Javasolt 15 percenként váltogatni a hideg és meleg borogatást, így hatékonyan csillapíthatjuk a fájdalmat.

Amennyiben a fájdalom hazaérve sem múlik vagy erősödik, ne hagyja, hogy az akadályozza a napi tevékenységeit! Keresse fel reumatológiai szakrendelésem, ahol hatékony megoldásokkal, kezelésekkel várom!